Fläderbär stärker immunförsvaret i förkylningstider
Nu dignar fläderbuskarna av de svarta bären. Det är fläderns svarta bär som har gett den dess vetenskapliga namn, Sambucus nigra. Än har inte fåglarna rensat klasarna, men de försvinner fort. Fläderbär innehåller mycket C-vitamin och används ofta för att lindra förkylning och feber. De är milt laxerande, svettdrivande och urindrivande. Råa ska de därför bara ätas i små mängder. Man kan torka dem för att använda i smoothie och ger då immunförsvaret en kick. Passa på att göra en flädersirap nu. Särskilt effektiv vid förkylning med hosta och stärkande för immunförsvaret. Var så glad att vi hade den hemma förra vintern när mannen fick svår hosta. Ta en matsked när du känner av att en förkylning är på gång. Den går också att dricka som saft, gärna varm. Sirapen innehåller även timjan. Timjan har historiskt använts främst vid luftrörsbesvär.
Receptet har jag hittat i Lisen Sundgrens bok "Lisens gröna värld". Jag använder kokossocker i stället för råsocker, sirapen blir lite lösare då än med honung/råsocker men fungerar lika bra.
2 dl fläderbär
4 kvistar färsk timjan eller 2 msk torkad
1 liter vatten
3 dl rårörssocker eller honung
Lägg bären och timjan i det kalla vattnet. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 timme. Då ska vätskan ha reducerats till cirka hälften. Sila bort bären och släng dem.
Häll tillbaka saften i kastrullen, värm upp den och tillsätt sockret/honungen. Rör om tills det löst sig.
Låt blandningen svalna och häll upp på mörk glasflaska. Förvara i kylen.
Tänk på att bären färgar av sig rejält så var rädd om kläderna.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Marielle Johansson » Älgört till husapoteket: ”Undrar om det är farligt o ta om man äter blodförtunnande?”
-
Cissi » Herpesvirus och hur du kan påverka det: ”Hej! Min immunförsvar har blivit dålig och får varje vecka herpes i underliv. Va..”
-
May Lindgren » Scanning på distans: ”Du skrev på din hemsida att man kunde prova på scanning på distans. Tänkte höra..”
-
Maria » Fläderbär stärker immunförsvaret i förkylningstider: ”Hur länge står det sig i kylen? Kan jag tillverka och förvara dem i matkällaren?”
-
Eleha » Rogivande humle: ”Testade precis en kopp humle te. Spridande lugn i kroppen. Har tidigare testat h..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
c-vitamin q10 mikrobiom stress läckande tarm smak födoämnestest hormon distans l.i.f.e. system detox hosta histamin grodda fläderbär kostfibrer andning kirskål lukt korsallergi hälsorecept vitaminer pollenallergi mineraler virus frekvensbehandling immunförsvaret infektion kosttillskott vatten immunförsvar frekvenser sköldkörteln förkylning presentkort binjurar hyperventilering bakterier energi alfalfafrön herpes husapoteket sömnlöshet quercetin scanning borrelia
Kan jag tillverka och förvara dem i matkällaren?
30 augusti 2021 16:50:34
Vissa recept kallar för 2 liter bär, 2dl känns då för lite, det är ingen misstag i mängden i recepten jag läser här?
23 november 2020 20:15:25
Mvh
Maria
Men nått fel måste jag ha gjort. Lät bären sjuda jätte länge säker närmare 2 tim. Detta då det efter en timme knappt hade reducerats något alls. Höjde värmen och körde utan lock mot slutet. Vad skulle jag ha gjort i stället?