Biopaten Mellbystrand logotype

Fläderbär stärker immunförsvaret i förkylningstider

Nu dignar fläderbuskarna av de svarta bären. Det är fläderns svarta bär som har gett den dess vetenskapliga namn, Sambucus nigra. Än har inte fåglarna rensat klasarna, men de försvinner fort. Fläderbär innehåller mycket C-vitamin och används ofta för att lindra förkylning och feber. De är milt laxerande, svettdrivande och urindrivande. Råa ska de därför bara ätas i små mängder. Man kan torka dem för att använda i smoothie och ger då immunförsvaret en kick. Passa på att göra en flädersirap nu. Särskilt effektiv vid förkylning med hosta och stärkande för immunförsvaret. Var så glad att vi hade den hemma förra vintern när mannen fick svår hosta. Ta en matsked när du känner av att en förkylning är på gång. Den går också att dricka som saft, gärna varm. Sirapen innehåller även timjan. Timjan har historiskt använts främst vid luftrörsbesvär.
Receptet har jag hittat i Lisen Sundgrens bok "Lisens gröna värld". Jag använder kokossocker i stället för råsocker, sirapen blir lite lösare då än med honung/råsocker men fungerar lika bra.

2 dl fläderbär
4 kvistar färsk timjan eller 2 msk torkad
1 liter vatten
3 dl rårörssocker eller honung

Lägg bären och timjan i det kalla vattnet. Låt koka upp och sjud sedan under lock 1 timme. Då ska vätskan ha reducerats till cirka hälften. Sila bort bären och släng dem.
Häll tillbaka saften i kastrullen, värm upp den och tillsätt sockret/honungen. Rör om tills det löst sig.
Låt blandningen svalna och häll upp på mörk glasflaska. Förvara i kylen.

Tänk på att bären färgar av sig rejält så var rädd om kläderna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln