Biopaten Mellbystrand logotype

Sommar och solskydd

Vi längtar efter sol och värme. När den äntligen kommer kastar vi av oss kläderna och pressar, för man vet ju aldrig när nästa tillfälle ges. Det kan vara en av orsakerna till att fler drabbas av solskador.

Hudcancer, malignt melanom, har ökat stort de senaste decennierna. En orsak kan vara vårt ändrade solbeteende en annan är ett allt tunnare ozonlager. Många anser även att det är kemikalierna i solkrämerna som leder till cancer, inte solen i sig. Det är i alla fall ett bra val att välja solkrämer utan hormonstörande ämnen och andra farliga kemikalier.

Forskare på University of California har visat att de kemikalier som används i solkrämer för att stoppa UV-strålningen reagerar på ett sätt som kan orsaka DNA-skador, vilket i sin tur kan ge cancer. Dessutom absorberas konserveringsmedlen och kan lagras i kroppen.
Huden är kroppens största organ. Allt vi smörjer på den tas upp i kroppen. Alltså lägger man på en kräm med giftiga ämnen och går ut i solen och hettar upp huden så blir det maximal absorption. Vi behöver solens ljus på huden för att bilda det cancerskyddande D-vitaminet. De flesta solskyddskrämerna blockerar bildandet av vitaminet.

Vad ska man använda då?

Använd kokosolja. Den blockerar ungefär 15-20 % av solens UV-strålar. Ät även en matsked kokosolja dagligen för att smörja och skydda huden inifrån.
Ett annat bra och naturligt skydd mot solskador är att äta mat rik på lykopen. Det finns i tomater, vattenmelon och röd paprika till exempel.
Omega 3-fettsyrorna i fiskolja är också skyddande för huden.

Om du vistas länge i stark sol och känner att du behöver komplettera med solkräm så leta upp en med så rent innehåll som möjligt. Undvik ämnen i nanoform och oxibenson.

Sola med förnuft, ligg inte i flera timmar och pressa mitt på dagen. Skydda med tunna kläder och ……njut.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln