Biopaten Mellbystrand logotype

Pollenallergi - vad kan lindra?

Många lider av allergisk reaktion när träd och gräs blommar.
Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30 procent av befolkningen i Sverige pollenallergiker. 
 
Pollenallergi beror på att immunsystemet i kroppen överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen.

Kroppens immunförsvar förväxlar pollenkornen med virus och börjar producera allergiantikroppar. Dessa sätter sig fast på cellerna och får dem att släppa ut histamin som skapar allergisk reaktion som klåda, snuva och svullna slemhinnor.

Över 70 procent av dina vita blodkroppar finns placerade längs tarmväggarna. Dessa innefattar en stor del av ditt immunförsvar. Därför är det också av stor vikt att din bakterieflora fungerar. En del använder begreppet läckande tarm som innebär en skadad tarmslemhinna som inte är lika tät och ogenomsläpplig som den ska vara. En dålig kosthållning och stressad tarm ger större problem med allergiska reaktioner.
Pollenallergi kan ofta ge korsreaktioner med en del födoämnen. Under björkpollensäsong är det då bäst att helt undvika dessa om du har stora problem:
hasselnöt, cashew, mandel, valnöt, paranöt, äpple, kiwi, potatis (rå), morot (rå), selleri, jordgubbe, persika, körsbär, plommon och nektarin. 
Under pollensäsong kan det vara klokt att avlasta tarmen från gluten också.
  
Vad kan du mer göra själv under pollensäsongen för att minska den allergiska reaktionen?
Det bästa är att börja flera månader före för bästa resultat men här är en bra akutbehandlingsplan:
 
C vitamin 1-2 gram per dag minskar histaminfrisättningen. Vitaminet fungerar som ett naturligt antihistamin.
Stötta tarmen med goda probiotiska bakterier t.ex. Lactovitalis
Vitamin B 5 fungerar också som antihistamin. Behövs hög dos under aktiv säsong för bäst effekt. B5 kan tas samtidigt som traditionella antihistaminläkemedel och minskar då tröttheten.
Vitamin E har i flera studier visat sig reducera allergiska reaktioner.
Brist på magnesium förstärker graden av allergisk reaktion. Studier har visat att ett dagligt intag av 365 mg magnesium reducerade symptom på allergisk rinit mellan 75-90 procent.

Andra ämnen som är hjälpsamma är Quercetin och Pycnogenol.

Ta för vana att skölja näsan. Du kan skölja näsan med vatten eller koksaltlösning med hjälp av en näskanna. Det finns också nässprayer med saltlösning och saltpipor för inhalering, Inhaleringen kan ge lindring vid symptom i luftrören.  
Vill du ha hjälp med att testa fram just dina behov och få skräddarsydd plan är du välkommen att ta kontakt med mig för mer information. KONTAKTA ANETTE

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln