Biopaten Mellbystrand logotype

Gurkmeja som medicin

Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Den aktiva ingrediensen är curcumin. Det har forskats mycket på detta ämne, finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade. Curcumin har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

Den rekommenderade dagsdosen, enligt forskningslitteraturen, är en matsked per dag för att få önskad effekt. Det är lagom att börja med 1-2 teskedar per dag. Har du gallstensproblem ska du vara försiktig med för hög dos då gurkmejan sätter igång gallflödet. Kryddan är dock effektiv vid just inflammerad gallblåsa med eller utan gallsten. Efter en månad bör man göra uppehåll några dagar för att se om besvären kommer tillbaka.

Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Den kan användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora sin effekt.

Studier har visat att gurkmeja förstärker effekten av vitaminer. Vitamin D3 och gurkmeja agerar tillsammans för att förhindra Alzheimers till exempel. 

Gurkmeja…
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor       med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-   producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati,    blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.
* Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter med två kapslar tillskott under ett års tid. Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av studien.
(Källa: Sanna Ehdin Anandala)

När man mixar ner gurkmejan i sin smoothie bör man även tillsätta svartpeppar.
Den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, ökar nämligen absorptionen och biotillgängligheten av curcumin avsevärt.

Här är ett recept på en god och nyttig guldmjölk med renande och antiinflammatoriska ingredienser.

Ingredienser Gurkmejapasta
:
1/2 dl gurkmeja
1 1/2 – 2 dl vatten
1/3 tsk svartpeppar

Gör så här:
Börja med att koka ingredienserna till gurkmejapastan på svag värme i cirka 10 minuter. Den här pastan kan förvaras i kylen cirka 2 veckor och sedan användas till smoothies eller guldmjölk.

Ingredienser Guldmjölk:
1 tsk gurkmejapasta
3 dl valfri mjölk (tex havremjölk)
ca 1/2 tsk mald kardemumma
(1/2 tsk flytande vaniljextrakt) kan uteslutas
(en nypa cayennepeppar) kan uteslutas
en nypa svartpeppar
1 tsk ekologisk, kallpressad kokosolja
1/2 tsk honung

Koka Guldmjölk:
Låt 1 tsk gurkmejapasta sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Tänk på att måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumman själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av. Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tsk kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan med fördel drickas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen då den är milt rogivande.
(Receptet är skapat av Agnes Gällhagen som driver bloggen Cashew Kitchen)
 

Etiketter: hälsorecept

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln