Biopaten Mellbystrand logotype

Rogivande humle

Humle (Humulus lupulus) Humle (Humulus lupulus)


Nu har jag fyllt min lilla tork med humlekottar. Dessa ska användas till rogivande te.

Humle kom till Norden med munkarna på 1100-talet och har haft en viktig roll i läkekonsten sedan dess.
Humle har främst använts som läkemedel mot sömnlöshet då kottarna innehåller lugnande växtämnen. Jag har läst att under första världskriget använde fältsjukhusen madrasser och kuddar stoppade med humle för bättre och lugnare sömn för de skadade.
Det är endast humlekottarna från honplantan som har dessa rogivande egenskaper. Växten är även matsmältningsstärkande med sina bitterämnen. Att humle också används vid tillverkningen av öl är det nog fler som känner till. 
 
Ett enkelt recept för rogivande te inför sängdags är att låta tre söndersmulade humlekottar dra i hett vatten i 10-15 minuter och sedan dricka det. Humle är lite bittert i smaken så kan med fördel blandas med andra, mer välsmakande örter som till exempel citronmeliss (som också är lugnande).
 

I de sömnbefrämjande naturmedel som säljs i hälsokostaffären ingår ofta humle tillsammans med valeriana. Humle innehåller även fytoöstrogen, ett växtämne som kemiskt påminner om könshormonet östrogen. Ingår ofta i medel för klimakteriebesvär.
 

Etiketter: sömnlöshet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln