Biopaten Mellbystrand logotype

Sötsaker utan vitt socker

Varför är det inte bra att äta det vita, raffinerade sockret (sackaros)? Sanningen är att socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin. Socker sänker immunförsvaret, höjer blodtrycket och ger högre kolesterolvärden. Det ger oss för mycket energi i förhållande till näring. Dessutom urlakar socker kroppens ben och vävnader på mineraler. Men vi människor älskar det söta! Sedan är vi olika känsliga för sockrets verkningar, en del är faktiskt överkänsliga och reagerar med allergiska reaktioner när de äter sackaros.

När sötsuget sätter in är det bättre att ta en bit av de här kakorna än alternativen med det vita sockret.
Det finns en hel del recept på olika kakor och godis. Här är ett jag själv provat och tycker om. Det hittade jag i Icas tidning Buffé.
Det söta i de här kakorna kommer från honungen och den torkade frukten. Om du har problem med överväxt av svamp ska du undvika sött i alla former.

JORDNÖTSKAKOR

Rosta 2 dl havregryn och 1 1/2 dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl) i torr stekpanna på medelvärme. Jag köper inget färdigt mjöl utan maler/mixar mandel.
Smält 1/2 dl honung i en kastrull. Ta från värmen och rör ner
1 1/2 dl jordnötssmör (utan socker). Blanda sedan i det rostade, 2 msk linfrön, 1 1/2 dl hackade torkade aprikoser och 1 dl torkade tranbär
Lägg i bakpappersklädd form, ca 18x25 cm. Ställ svalt. skär sedan i bitar.

Är du överkänslig mot socker? Jag gör födoämnestest i min mottagning. Välkommen att boka tid. 

Etiketter: födoämnestest

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln