Biopaten Mellbystrand logotype

Dags för D-vitamin


D-vitamin bildas i huden när solen lyser och 15-30 minuters sol kan täcka in dagsbehovet under sommarhalvåret. Under perioden oktober till mars måste vi däremot förlita oss på vår kost eller kosttillskott. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin. Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE (25 microgram) per dag.
Livsmedelsverket håller på att se över sina rekommendationer.

De främsta D-vitaminkällorna är fet fisk som sill, lax och makrill. D-vitamin finns också i ägg och mejeriprodukter men i lägre mängder som gör det svårt att täcka dagsbehovet. Medan en portion sill ger ungefär 400 IE så motsvarar ett glas mjölk bara ungefär 40 IE och de flesta äter ju inte fet fisk varje dag.

Vad är D-vitamin?
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som egentligen är ett hormon. D-vitamin påverkar på detta sätt kroppens alla celler. Det finns två olika former av D-vitamin, där vitamin D3 anses vara viktigast för människan. Det behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därmed upprätthålla ett starkt skelett. Ny forskning tyder dessutom på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd olika sjukdomar som  cancer i bröst och prostata, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, depression, infektioner, inflammationer och trötthet.

Hur mycket behöver vi då?
Många kosttillskott som finns på marknaden innehåller väldigt låga doseringar och är inte tillräckliga för att vi ska få i oss rätt nivåer. Som vuxen bör du få i dig mellan 1000 IE-5000 IE per dag. Barn bör ligga på 1000 IE (25 microgram) upp till 12 år.  
En sammanställning av studier på D-vitamin visar att det inte förekommit någon toxicitet vid intag på upp till 10 000 IE (250 microgram) per dag, men få behöver så höga doser.
Så se över ditt dagliga intag av det viktiga vitaminet/hormonet D och få en friskare vinter.
Boka tid för ett Vitamin- och mineraltest för att få reda på vad just du behöver för tillskott.
 

Etiketter: vitaminer

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln