Biopaten Mellbystrand logotype

Grönkål mer än julmat

Grönkålen har blivit trendig.
Inte konstigt eftersom den är både god och nyttig.

Grönkål är kalorifattig och full med vitaminer och antioxidanter bland annat immunstärkande A-vitamin, skelettstärkande K-vitamin, kalcium och C-vitamin som bekämpar fria radikaler. Dessutom är den en bra källa till fiber, järn, kalium och magnesium. Eftersom den ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn så är kålen ett välkommet tillskott i vintermörkret.

Förutom den traditionella långkålen och som dekoration kan man använda grönkålen på många andra sätt. Något som har blivit väldigt populärt är gröna smoothies. En liten näve grönkål i mixern ger bra näring och fin färg till drycken. Jag har i en halv banan, ett halvt päron, några skivor ingefära, en halv apelsin, havremjölk, 2 krm gurkmeja och en liten näve grönkål i min morgonsmoothie. Ibland en klick kokosolja med. Prova dig fram till din favorit och variera gärna ingredienserna. Ät inte samma varje dag.
Om du har problem med din sköldkörtel ska du vara försiktig med att äta allt för stora mängder rå kål, då det innehåller ett ämne som hämmar sköldkörtelns funktion. Försvinner vid tillagning. 

Nu är det ju snart juletider. Jag säljer Presentkort på valfritt belopp. En julklappsidé att ge till någon som behöver hjälp med sin hälsa. Kanske du själv?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln