Biopaten Mellbystrand logotype

Älgört till husapoteket

Älgört eller Älggräs växer ofta vid vattendrag. Älgört eller Älggräs växer ofta vid vattendrag.


Idag har jag plockat naturens magnecyl. Älgörtens verksamma ämne är salicylsyra och ämnar sig väl som smärtlindrare och inflammationshämmare. Växten innehåller också hög halt av slemämnen som skyddar slemhinnorna vid invärtes bruk. Den är alltså snällare mot magen än vanliga värktabletter. Örten har gett namn åt aspirin från växtens äldre botaniska namn. Blommorna sitter i gräddvita knippen och doftar åt mandelhållet. Den färska örten har högst halt av det verksamma ämnet men går utmärkt att torka. Hemma hänger nu knippen av Älgört på tork och jag har även gjort tinktur med sprit som ska stå och dra 4-6 veckor innan den silas. Knipsa av stjälken precis under den nederst blommande kvisten så får du med både utslagna blommor och knoppar.

Min väninna brukar göra saft på blommorna på samma sätt som vid fläder. Saften smakar svagt av mandel.  Det går även bra att lägga några blommor i kallt vatten till måltidsdryck.

Häll 1/2 liter uppkokt vatten över 3-4 dl färska blommor. Låt dra i 15 minuter med lock och sila sedan bort växtdelarna. Koka inte! Blommorna ger enligt analyser mest salicylater i vattnet.  Motsvarar cirka en halv till en hel magnecyl. Drick mellan måltiderna. Jag låter vätskan svalna och fryser in i iskuber så kan jag ta fram och använda vid behov.

Mer finns att läsa i Fytomedicin av H-B Juneby och Lisens gröna värld av L Sundgren.
Etiketter: husapoteket

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln