Biopaten Mellbystrand logotype

Kirskål på menyn


Kirskål, eller Skvallerkål som vi kallar den hemma, är ett ettrigt ogräs som snabbt sprider sig. Att det även går att äta är det fler och fler som vågar prova, så även jag.

Det är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades i klosterträdgårdar bland annat för att lindra gikt. En gammal huskur mot gikt är att lägga varma omslag av kirskålens blad på de värkande fötterna eller linda runt fingrarna.

Nu på våren smakar de späda ljusgröna plantorna som bäst och kan ätas färska som de är i en sallad. När de växer sig större får de en beskare smak och även en lätt laxerande effekt om man äter för mycket av dem.
Kirskål kan ersätta spenat men till skillnad från spenat innehåller kirskål ingen oxalsyra. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Du kan plocka ihop flera liter, förvälla och frysa in i små portioner om du vill. Annars bara passa på att prova någonting nytt som fyller på ditt gröna ”konto” nu på våren. Stoppa lite i din smoothie till exempel. Var bara säker på att det verkligen är kirskål du plockar, kolla i en flora.
Jag gjorde en matpaj med kirskål och fetaost. Blev riktigt god!
Kirskålslasagne är en annan favorit. 

Här följer ett recept på roligt snacks:
 
Plocka ett fullt durkslag med kirskål, skölj och ringla över olja och salta, ta och snabb massera in oljan i bladen. Lägg upp på plåt på bakplåtspapper och torka/grädda till chips.
70 grader under många timmar eller 175 grader under ca 15 minuter – de är klara när de är krispiga och frasiga.

Etiketter: kirskål

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln