Biopaten Mellbystrand logotype

Kronisk hyperventilering är en stressreaktion som påverkar hälsan


Jag hade ett trevligt möte med Anders Lönedal på Coolmind i veckan. 
Anders är specialist på kopplingen mellan andning och välmående.Han har hjälpt ett stort antal klienter att andas mer medvetet och har sett hur alltifrån migrän och astma till fibromyalgi och psoriasis har lindrats genom andningsträningen.
Nu var det min tur att få hjälp med mitt felaktiga andningsbeteende som bland annat resulterat i långvariga nackproblem och huvudvärk.
 
Vårt andningssystem är väldigt känsligt. Det störs lätt och av flera olika anledningar som olyckor, stress, att inte räcka till, felaktig näring. När vi stressar hamnar vi omedelbart i ”kamp- och flyktandning”.
Vi andas för högt upp i bröstkorgen och för snabbt. Det blir en slags kronisk hyperventilering som kan vara svår att ta sig ur på egen hand.

Det är koldioxidhalten i blodet som styr vår andning och ju lägre nivåer av koldioxid i kroppen desto snabbare andning. Koldixoid har också en vidgande och avslappnande effekt på den glatta muskulaturen som finns i våra blodkärl. Denna överandning resulterar i att luftvägar och blodkärl dras ihop på grund av fel nivå på koldioxid vilket gör att vi inte syresätter muskler och organ tillräckligt. Därför det ofta ger muskelvärk och kalla händer till exempel.
 
Så här skriver Anders:
”När vi hyperventilerar sjunker koldioxidhalten i utandningsluften. Det är faktiskt en av kroppens första åtgärder i kamp- och flyktbeteendet. Våra kroppar försätts i ett alarmtillstånd. Detta tillstånd är utvecklat under årmiljoner och vi har det gemensamt med alla däggdjur… det passar väldigt bra i naturen, men sämre i kulturen, för att uttrycka sig lite skämtsamt.
När det är obalans i vår andning blir det obalans i vår inre kemi. Det ger sig ofta uttryck i att:
Vi känner oss ständigt lite trötta, blir aldrig helt utvilade.
Vi känner en gnagande odefinierbar oro i kroppen.
Vi känner det som om vi inte får tillräckligt med luft.
Vi får svårt att tänka kreativt.
Vi får ofta muskelvärk, främst i nacke och axelpartiet.
Idag är dessa tillstånd det normala hos många människor. Vi fastnar i ett ”stressbeteende” som vår kropp helt enkelt anpassar sig till. Det är inte lätt att bryta detta på egen hand om
det pågått länge. Men min erfarenhet är att de flesta kan komma ur ett felaktigt andningsbeteende genom att ta sig tid till att utföra några enkla övningar.”
 
Ett verktyg Anders Lönedal använder på sina klienter är Air-Pas, ett modernt BioFeedback verktyg som mäter bland annat andningsfrekvens, andningsbeteende och koldioxidhalt i kroppen. Instrumentet hjälper klienterna att ser hur olika andningssätt ger effekt på kroppen, och ger insikter i hur kroppen och hjärnan fungerar ihop. Psykofysiologi heter vetenskapen!
 
Jag har nu fått andningsövningar som jag ska göra några gånger per dag. Dessa tränar upp den stora andningsmuskeln-diafragman. Viktigt att alltid andas genom näsan så nu sover jag även med tejpad mun om natten och håller munnen stängd när jag är ute och går. 

Vill du veta mer om vad Anders gör kan du läsa på hans hemsida www.coolmind.se och på hans facebooksida med samma namn.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln