Biopaten Mellbystrand logotype

Grodda alfalfafrön

När ljuset kommer tillbaka brukar jag grodda alfalfafrön och även gula ärtor. De snabbväxande groddarna och ärtskotten ger hopp om våren och ger även ett välkommet inslag i kosten.
Har du inte groddat förut är just alfalfa bra att börja med.
Alfalfagroddar har en lite ärtig smak vilket inte är så konstigt eftersom de tillhör baljväxtsläktet.

Groddarna passar bra att ha i en sallad, lägga på en smörgås eller mixa ner i en smoothie.
Det som gör groddarna speciella är att det under groddningsprocessen frigörs mängder av enzymer som i sin tur underlättar näringsupptaget. De är även fiberrika vilket gör att du håller dig mätt längre och stärker dina egna goda tarmbakterier. Groddarna är särskilt rika på vitamin K och mineraler men innehåller även A, C och B-vitaminer.
Annat som är gott att grodda är bovete, sesam, gula ärter, linser och mungbönor
En matsked alfalfafrön ger cirka 5 dl groddar. Jag brukar grodda ca 2 matskedar åt gången.
Det finns speciella groddlådor men jag brukar använda en stor glasburk med en bit nätduk (klippt från en gammal gardin) som jag fäster med ett gummiband. 

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Skölj fröna väl och blötlägg dem i ljummet vatten över natten, eller i cirka 8 timmar.
  2. Häll av vattnet med hjälp av en silduk (går bra med vilket glest tyg som helst, jag tog en gammal gardin) och skölj igen. Låt vattnet rinna av genom att du lutar burken mot någonting (jag har ställt min på lut i en tom glassburk). Täck med en handduk och låt stå framme i rumstemperatur.
  3. Skölj fröna två gånger per dag. Det är viktigt att de inte torkar ut. Ställ burken på lut, hela tiden övertäckt.
  4. Efter cirka 3-6 dagar är groddarna färdiga att äta. Om du vill ha dem lite gröna behöver du ta bort handduken och låta dem stå ljust några timmar. Om de står ljust för länge tycker jag de kan bli beska.
  5. De färdiga groddarna ska förvaras i kylskåp. De håller där cirka 8-12 dagar men se upp så de inte står vatten i burken för då kan de ruttna i botten.
Etiketter: grodda alfalfafrön

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln